Fotografia de nunta este un tip aparte de fotografie. In fotografiile de nunta sunt suprinse momentele ce preced petrecerea de nunta, cununia religioasa si civila, poze de la intalnirea mirelui cu mireasa, acasa la mireasa, dar si cele din timpul receptiei si cununiilor. Ca si tehnologia din spatele fotografiei, acest tip de poze facute la ceremonii speciale a evoluat de la inventarea artei fotografice de catre Joseph Nicephore Niepce si pana astazi.

La inceputurile fotografiei de nunta, aceasta nu era facuta de un fotograf profesionist, ci de cei ce participau la nunti, iar pana la finele secolului 19 nici macar nu se punea problema ca oamenii sa pozeze pentru fotografii formale de nunta in timpul ceremoniei. Dupa secolul 20, cand a aparut si posibilitatea fotografierii in culori, oamenii au inceput sa prinda gustul acestor fotografii care surprind bucuria de pe chipul nuntasilor si a mirilor, astfel ca azi nu exista nunta fara un fotograf profesionist si sute de fotografii de nunta.

In privinta tipurilor de fotografii de nunta pe care le poate pune la dispozitie un fotograf profesionist trebuie sa spunem ca ele ar putea fi impartite in cinci categorii.

Fotografia de nunta traditionala permite un control mai mare asupra intregii ceremonii, din perspectiva fotografului, imaginile surprinse avand un stil clasic puternic evidentiat de toate elementele sale.

Fotografia de nunta in stil fotojurnalistic isi concentreaza atentia mai mult pe frumusetea imaginilor surprinse, pe naturalete, fara interactiune prea mare din partea fotografului, imaginile sunt fotografiate rapid, cu lumina blitului sau cea naturala pe fundal.

Fotografia de nunta in stil „fashion” imbina imaginile naturale, surprinse instantaneu, momentele surprinse exact asa cum sunt ele, cu cele care apar in revistele de moda, un pic mai inovative si mai iesite din tipare. Aici intervine si post-procesarea intr-un stil dramatic, oarecum asemanatoare cu o punere in scena dupa niste reguli foarte clare.

Fotografia de nunta de studio, foarte populara in Asia, mai ales in China, implica programarea cuplurilor la un studio profesionist, machiaj, apelarea la un hair stylist, schimbarea hainelor si decorurilor de foarte multe ori.

In fine, ultimul tip de fotografie de nunta este cel contemporan, total opusul stilului traditional. Ideea este sa poti spune o poveste, sa vezi povestea din spatele fotografiilor facute, sa evidentiezi atmosfera zilei respective, astfel incat cel care le priveste pentru prima data sa stie si sa simta ce au simtit si nuntasii.

Fotografia de nunta perfecta nu exista. Se pot imbina oricare dintre aceste tipuri de fotografie, se poate alege unul singur, ideea este sa existe unitate. Totusi, pentru o fotografie cat mai apropiata de perfectiune puteti urma cateva reguli simple cand aveti de facut fotografii de nunta:

#1 Organizarea e totul – stabileste cu mirii toate momentele importante ale nuntii si cele care trebuie neaparat fotografiate, creeaza un desfasurator pe care sa il urmezi cu strictete.

#2 Fii un bun coordonator – mai ales in cazul fotografiilor de familie sau momentelor in care sunt prezenti mai multi nuntasi pentru a fi fotografiati. Este esential sa ii aranjezi pe toti astfel incat sa iasa in cadrul si mirii si rudele apropiate. Eventual poti desemna pe cineva care sa fie „mana ta dreapta” in grupul respectiv si sa aiba grija de alinierea perfecta.

#3 Mergi si vezi exact locul in care vei fotografia – te poate ajuta sa vezi cum poti valorifica lumina, ce unghiuri mai interesante poti surprinde, cum poti sa fotografiezi anumite elemente de decor, unde ar fi mai potrivit sa stai, unde sa se pozitioneze nuntasii, mirii.

#4 Daca exista o repetitie a nuntii, mergi la ea – acolo vei putea vedea clar cum „cade” lumina, care este ordinea desfasurarii evenimentelor, poti face poze de proba sa vezi exact cum iti ies, sa stii ce ar trebui sa soliciti, ce accesorii ti-ar mai fi de folos.

#5 Intelege ce isi doreste cuplul cu adevarat – nu e nicio problema sa intrebi ce doresc insurateii, cate fotografii vor, cum sa fie albumul, ce momente mai importante vor sa scoata in evidenta.

#6 Intotdeauna lasa aparatul sa functioneze fara sunete – nimeni nu va fi fericit daca in mijlocul unui moment solemn va auzi din senin „beep” sau „tac, tac”.

#7 Valorifica orice detaliu – fotografia de nunta nu e numai despre decoruri si tinute de gala, oameni zambitori, e si despre anumite detalii care pot sa confere albumului o dimensiune aparate.

#8 Utilizeaza doua camere – de preferat sa aiba obiective diferite, cu unghi amplu, una de distanta focala mai lunga.

#9 Nu sta intr-un singur loc – incearca sa te misti tot timpul, sa fii mereu la locul potrivit, in momentul potrivit, schimba mereu unghiurile de fotografiere, gaseste modalitati inedite de suprindere a amintirilor placute.

#10 Lumina difuza este aliatul tau – nu te teme sa folosesti difuzarea luminii unui blit. Refractia blitului e intotdeauna de folos, dar se poate utiliza si un obiectiv rapid la o diafragma mare sau se poate mari ISO-ul.

#11 Alege metoda de fotografiere in RAW – ofera o manipulare mai mare la nivelul imaginilor digitale, se poate ajusta expunerea si egalizarea albumlui dupa ce ai facut fotografia.

#12 Combina cadrele de jos cu cele de sus sau cu unghiurile mari – albumul foto are nevoie de diversitate si originalitate.

#13 Invata sa folosesti efectul de umplere al blitului – cand e lumina „din fata” ai nevoie de saturatie si de umplere, cand lumina e din spate si e amiaza, ai nevoie de efect de umplere prin intermediul blitului.

#14 Seteaza aparatul de fotografiat pe modul fotografiere continua – te ajuta sa fotografiezi in succesiune rapida.

#15 Alege mirii care ti se potrivesc ca stil si se potrivesc brandului tau personal.

#16 Cunoaste povestea cuplului, intuieste stilul favorit si vei avea fotografii de nunta mult mai personale. Si nu in ultimul rand, fii interesat in mod real de eveniment si participa trup si suflet, ia parte activ la bucuria si fericirea nuntasilor – pozele de nunta vor fi speciale.

Un articol inspirat din Digital Photography School.